«Ақсақалдар сайтының» ұйымдастыру алқасы:
Аты жөні Статус Лауазымы Э-почта Телефон
Алдамжаров Ғазиз Қоғам қайраткері, саясаткер Алқа төрағасы
Дүйсембі Болат Қоғам қайраткері, ақын, публицист Алқа төрағасының орынбасары
Қойшыбаев Бейбіт Қоғам қайраткері, ғалым-жазушы Алқа төрағасының орынбасары
Бәкірұлы Әбдірашит Қоғам қайраткері, философ-публицист Алқа мүшесі
Аңсатов Сәдуақас Саясаттанушы Алқа мүшесі
Шаяхмет Ақылбек Ақын, Халықаралық шығармашылық Академиясының академигі Алқа мүшесі
Арман Қани Ақын, Қазақстанның еңбек сіңірген қайраткері, Халықаралық «Алаш» сыйлығының иегері Алқа мүшесі


Тақырыбы   
Э-почта   
Пікіріңіз   
   
Жарнама
Денсаулық – зор байлық
Денсаулық – зор байлық
Дайындаған: 2 ай бұрын

Пайдалы кеңес

       Бауыры созылмалы ауыратын (хронический холецистить) адам көбіне мерекелер мен қонақта болған кездерінде тамақты талғамай және артық ішкендіктен қиналатыны белгілі. Өз денсаулығын ойлаған зиялы адам тамақты тойғанша ішуден бас тартуды үйренуі қажет. Халқымыздың: «Асыл – тастан, ақыл – жастан, ауру – астан», – деген даналығын есте сақтауымыз лазым. Буырдың кейдегі асты артық ішкеннен кейін ауырған кездерінде:

    –  Бормидің (кукуруз) кептірген шашағының (рыльца) 2 қалайы қасығына 1 стақан сақырлап қайнап тұрған ыстық су құйып, бетін жауып 1 – 1.5 сағаттай тұндырады. Содан кейін сүзіп, ас алдында 15 минут бұрын ішу керек. Ал 12 жасқа дейінгі балаларға беру мөлшерін 50 – 60гр. асырмау қажет. Бұл тұнба өт жолдарын тазартаып оның жүруін жақсартады. Тұнбаны бауырыдың жұмысын жақсарту үшін ауырмайтын адамдарда жылына 3 – 4 рет ішіуі пайдалы. Тұнбаны күнде жаңалап дайындап отыру қажет.

Сонымен қатар бормидың шашағынан дайындалған тұнбаны ашқарынға ішкен адамдар артық салмақтан арылады. Ол адамның тәбетін тежейді.

 

                             *

 

        Өкпеге суық тиіп ауырғанда, тыныс жүйелеріне (созылмалы бронхит) зақым келгенде, құрғақ жөтел мазалап, дауыс қарлыққан жағдайда:

    –  Тазалап жуып ұсақтап туралған  ½ cтақан сәбіздің үстіне ½ сүт құйып араластырап барып, ақырын жанып тұрған отқа қойып асықпай пісіреді. Содан кейін суытып жылыдай күнделікті таңертеңгі және кешке жатар кезде  1 стақаннан ішеді. Бір апта ішкенен кейін 3 күн дем алған соң қайталайды.

Сайхыман

 

Aqsaqaldar.kz

 

 

 

0 ПІКІРЛЕР
AQSAQALDAR.KZ сайтындағы жаңалықтарға өз ой пікіріңізді жазғаныңызға рахмет.
Cіздің жарнамаңыз орналасады.
  • Соңғы жаңалық
  • Ең көп оқылғаны
Соңғы пікірлер