«Ақсақалдар сайтының» ұйымдастыру алқасы:
Аты жөні Статус Лауазымы Э-почта Телефон
Алдамжаров Ғазиз Қоғам қайраткері, саясаткер Алқа төрағасы
Дүйсембі Болат Қоғам қайраткері, ақын, публицист Алқа төрағасының орынбасары
Қойшыбаев Бейбіт Қоғам қайраткері, ғалым-жазушы Алқа төрағасының орынбасары
Бәкірұлы Әбдірашит Қоғам қайраткері, философ-публицист Алқа мүшесі
Аңсатов Сәдуақас Саясаттанушы Алқа мүшесі
Шаяхмет Ақылбек Ақын, Халықаралық шығармашылық Академиясының академигі Алқа мүшесі
Арман Қани Ақын, Қазақстанның еңбек сіңірген қайраткері, Халықаралық «Алаш» сыйлығының иегері Алқа мүшесі


Тақырыбы   
Э-почта   
Пікіріңіз   
   
Жарнама
Денсаулық – зор байлық
Денсаулық – зор байлық
Дайындаған: 5 ай бұрын

Пайдалы кеңес

     Көбінесе ауа райының құбылуынан қыс кезінде адамдар жиі тұмау тиіп ауырады, ескі созылмалы науқастары мазалайды. Денсаулығының мықты болуына әсер ететін дәрумендер мен түрлі микроэлементердің азаюынан адамның иммунитеті төмендейді. Жазғытұрымға қарай адам әлсіреп, өзін бұрынғыдай сергек сезіне алмайды. Осындай жағдайға душар болмау үшін адамдар қыс кезінде иммунитеттін көтеретін шараларды қолдануы қажет. Өз денсаулығына ұқыпты қарайтын адамдар дұрыс тамақтану мен ағзаларына қажетті микроэлементер мен дәрумендерге бай көкөніс, жеміс – жидектерді пайдаланады. Адамның иммунитетін көтеретін табиғи өзінің туып өскен жерінде өсетін өсімдіктер көп. Солардың бірі өзен бойларында тоғайда өсетін Шәңкіштің жемісі (плоды красной калины). Осы жемістің тосабы (варение), тұнбасы адамның  иммунитетін көтеруге, қан тамырының тазаруына, жүрек жұмысының жақсаруына, қан қысымынаң төмендеуіне, ас қорыту жүйесінің  жұмысының жақсаруына  көп әсер ететіні белгілі.

–  Жақсылап жуып тазартылған 3 литрлік әйнек банкінің 1/3 бөлігіне жуып тазартылған шәңкіштің жемісін салып үстіне қайнаған ыстық су құйып бетін екі қабат дәкемен жауып 1 сағат суытады да  содан кейін үстіне 1 стақандай қант не бал салып жақсылап араластырады. Қант пен балды тым көп салмай, тек шәңкіштің өзіндік дәмін  өзгертсе болғаны. Содан кейін тағы 1.5 – 2 сағат тұндырыды. Дайын болған тұнбаны салқын жерде сақтап, жылыдай кәдуескі морс сияқты сусын ретінде күніне 1 – 1.5 стақаннан үнемі  ішіп отыру қажет. Ең болмағанда көттемге дейін 1.5 – 2 ай ішу қажет.

      Не болмаса қыс уағында күніне шәңкіштен жасалған тосаптың 1 шәй қасығын таңғы шәймен бірге жеп отыру қажет. Тек айына 1 рет 5 күн дем алыс жасап отыру керек.

Ескерту: Шәңкіштің тосабы мен тұнбасы қан қысымы төмен адамдардың қан қысымдарын одан сайын төмендетуі мүмкін. Абай болу керек.. Ондай адам өзінің қан қысымын үнемі қадағалап, күн аралатып, немесе аптасына 2 рет қана қабылдауы керек.

 

*

        Әрқашанда суық тиіп, не жұқпалы тұмау тигенде бірден дәрі ішуді әдетке айландырмау керек. Оданда, тұздалып ашыған қырыққабақтың тұздығын ішкен пайдалы:

  –   Суық тиіп тамақты қырнаған күні  арасына 2 сағат уақыт салып 2 – 3   стақан қырыққабаттың тұздығын ішсе тұмаудың алдын алады.  Сонымен қатар, қырқабақ тұздығы ішекті тазалап, іштегі зиянды шылактарды айдап шығады.

  –   Егер, салқын тигеннен, не болмаса жұқпалы тұмау тигенде жағдайда қырыққабат тұздығының 0.5 стақанынұйып алып тамақты шаю қажет. Тұздық тамақта жиналған бактерияны жояды.

Сайхыман

Aqsaqaldar.kz

 

 

 

 

 

0 ПІКІРЛЕР
AQSAQALDAR.KZ сайтындағы жаңалықтарға өз ой пікіріңізді жазғаныңызға рахмет.
Cіздің жарнамаңыз орналасады.
  • Соңғы жаңалық
  • Ең көп оқылғаны
Соңғы пікірлер